2015. szeptember 3., csütörtök

Sokadszor a félelemről - gyermekeink félelmei

Elég sok kisgyermek életét - ezáltal pedig szülei - életét is megkeserítik az olyan jellegű félelemek, amikor a gyerek fél este elaludni lámpa nélkül, fél kimenni éjszaka a mosdóba, fél bizonyos emberektől, űrlényektől, betörőktől, stb.
Ezeket a félelmeket mindenképpen komolyan kell vennünk! Jó, ha tudjuk, hogy ezek a félelmek miből táplálkoznak, hiszen akkor már tudunk is ellene tenni. Mindenképpen segítünk gyermekünknek azzal, hogy a Bach-virágok közül a Félelem csoportból választunk nekik eszenciákat.
Én egy olyan esetben, amikor például az elalvással vagy az éjszakai kimenetellel van gond mindig adok Bohócvirág és Rezgőnyár eszenciát is. Az előbbi arra való, ha a gyermek megfogalmazza konkrétan, hogy mitől fél (például: félek Mari néni kutyájától vagy egyszerűen csak a kutyáktól, félek az iskolában a feleléstől), utóbbi pedig az ismeretlen eredetű félelmek orvoslója (félek a sötétben).
Fontos megvizsgálni, hogy mióta vannak a gyermeknek ezek a félelmei, történt-e változás az életében, volt-e valami traumatikus élménye (ilyen lehet például a szülők válása). Ez lehet a probléma egyik kiváltója, és ilyenkor az Ernyősmadártej oldja a feldolgozatlan traumát.

Vannak olyan élethelyzetek, mikor a probléma erősödni látszik. Tanévkezdés, költözés. A változásokhoz való jobb alkalmazkodást segíti a Dió eszencia.

Természetesen nekünk szülőknek arra is ügyelnünk kell, hogy a gyermek mit, mikor néz a TV-ben, mit olvas, van-e kedvenc időtöltése (ami nem a számítógépezés!). Nagyon sok félelem forrását szüntethetjük meg, ha odafigyelünk ezekre a dolgokra.
Az eszenciák egyik hatása a jó, pihentető alvás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése